Träslag

Trä är ett vackert naturmaterial som finns i flera olika färger och hårdheter.

Här kan ni läsa mer om träslagens färger och egenskaper, vilka som lämpar sig bäst för utomhusexponering och vilka som förhåller sig bättre inomhus.

Ek

Ek är ett mycket hårt träslag som är svårare att bearbeta. Kärnveden är det man använder sig av för den är mer motståndskraftig mot röta, vilket gör träet slitstarkt och tåligt.  Färgen är gulgrå för ytveden medan kärnan är ljus eller mörkbrun. Ek har markerade märgstrålar vilket är karaktäristiskt för ek.   

De mest förekommande eksorterna är skogsek, bergsek och amerikansk vitek. De skiljer i färgen, då viteken är något ljusare än de europeiska eksorterna.

Svartek

Svartek får sin karaktäristiska svart färg från att den legat under vatten eller begrav i jord. Träet anses mycket värdefullt då det är en mycket lång process.

Det finns även en konstgjord väg till svartek. Eken behandlas i ett slutet system med ammoniak ånga vilket medför att eken fäller ut garvsyra som genomfärgar träet till mörkbrunt/svart.

Ask

Ask är ett hårt träslag, segt och slitstarkt träslag som är lätt och som är enkel att forma. Askens ytved har en vit/ljusgul färg och en gulbrun/brun kärna. Ytveden blir med tiden mörkare. Det finns inte mycket kvist i ask, därför är det populärt till trägolv.

Lönn

Lönn är ett relativt hårt träslag som är tämligen lättarbetat. Fiberstrukturen kan ibland vara vågig vilket ger träet ett vackert flammigt mönster.

Bok

Bok är ett hårt, ljust träslag med gula influenser och är lättarbetat. Bok har små fina ådringar med liten förekomst av kvist. Bok lämpar sig inte för utomhusexponering, utan måste hållas torrt för att inte ruttna.

Björk

Björk är ett lättarbetat träslag med en vitgul färg. Björk går även att böja om så önskas.

Ådringen är mild. I lägre sortering förekommer mörkare inslag och lite kvist, och om så önskas kan den fås med mycket jämn ådring och färg.

Björk är ett mjukare träslag och lämpar sig därmed inte för utomhusexponering.

Al

Al har en ljus gulröd färg med falska märgstrålar och märgfläckar. Träet är lättarbetat och förekomsten av kvist är relativt liten.  

Körsbär

Körsbärs har en färg som går från vitgul till rosa. Körsbär har tydliga årsringar, är ett hårt träslag men samtidigt lättarbetat och böjbart. Körsbär kommer främst från Amerika och Europa. Amerikanskt körsbär är mörkare röd än det europeiska och har bättre kvalitet. Träet är ljusare efter hyvning/slipning och mörknar med tiden.

 

Teak

Teak är ett ljusbrunt träslag med mörkbruna ådror. Är mycket tålig mot vatten och lämpar sig därmed bra för utomhusexponering.

 

Mahogny

Mahogny är känd för sin vackra röda färg. Mahogny är ett hårt och slitstark träslag men som samtidigt är lättarbetat. Mahogny har en naturlig mottståndskraft mot röta och andra angrepp mot träet, vilket gör att de passa utmärkt till utomhusexponering.

 

Furu

Furu har en gulvit färg med mycket markerad ådring. Furu är ett mjukt träslag och är lättarbetat. 

 

Gran

Gran är ett mjukt träslag med en färg som är gulvit och skiftar till grått. Gran passar därmed bra när man vill uppnå ett rustikt utseende.

 

Valnöt

Valnöt är ett hårt träslag, dock inte lika hårt som ek, som är starkt och slittåligt. Färgen är i ytveden vitgrå medan kärnveden är gråbrun, med rak ådring. Träet ljusnar efter åren och blir mer guldbrun.

 

Tillbaka till bildgalleriet


Stäng fönster